Zimowe napoje

Zima to czas, kiedy chętnie uciekamy pod koc z kubkiem gorącej herbaty. Nie samą herbatą będziemy się jednak dogrzewać podczas zimowych dni. Mamy wiele ciekawych inspiracji, które sprawią, że nawet wiosnę przywitamy z lekkim rozczarowaniem… Chociaż czemu nie umilić sobie naszymi przepisami również i wiosennych wieczorów…?

Jeśli zaś chcecie spróbować zimowych pyszności „na mieście”, zapraszamy do Starbucks – wypróbujcie pyszną ofertę przygotowaną na tę porę roku! W menu znajdziecie specjalne napoje: gorącą czekoladę z solonym karmelem, piernikowe latte czy latte orzechowe z dodatkiem toffi.

Poniżej  kilka przepisów na rozgrzewające napoje.

Meksykańska gorąca czekolada

Nic tak nie rozgrzewa i nie ociepla atmosfery domowych pierzei jak gorąca czekolada. Jest prosta do przygotowania, a jedyną zasadą, którą trzeba się kierować przy jej przygotowywaniu, jest dobór wysokiej jakości składników.

Składniki:

  • 180 g czekoladowych groszków
  • 100 ml mleka
  • szczypta chili
  • szczypta cynamonu
  • dwie łyżki bitej śmietany

Czekoladowe groszki topimy w misce w kąpieli wodnej. Jest to bardzo ważne, żeby użyć groszków lub ewentualnie gorzkiej czekolady wysokiej jakości. Podgrzewając je w kąpieli wodnej zamiast bezpośrednio w rondelku na ogniu, unikamy ryzyka przypalenia lub zwarzenia się.

Kiedy czekolada już się roztopi, dodajemy mleko i mieszamy delikatnie aż do momentu połączenia się składników. Mikstura powinna być gęsta. Otrzymany płyn przelewamy do dużego kubka i dodajemy szczyptę chili oraz cynamonu.

Na wierzch dodajemy ubitą śmietanę, którą również obsypujemy cynamonem.

Grzany cydr

Grzany cydr jest napojem idealnym również dla młodszych, ponieważ potrzebuje tylko około 20 minut gotowania, aby odparował z niego alkohol. Nadaje się idealnie na samotne wieczory z książką lub ulubionym serialem, a także na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 litr cydru
  • 2 łyżki miodu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • tarta gałka muszkatołowa
  • plasterek imbiru
  • 4 laski cynamonu

Do garnka wlewamy cydr, dodajemy miód, ziele angielskie, goździki, gałkę muszkatołową, imbir, startą skórkę pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Podajemy w szklankach z kawałkami jabłek oraz laskami cynamonu.

Masala czaj

Herbata masala czaj może nam się na początku kojarzyć z popularnym sposobem picia herbaty, który kultywują Brytyjczycy. Na Wyspach pija się tzw. bawarkę, czyli do naparu herbaty dolewamy mleka lub odwrotnie – do mleka dodajemy esencję herbaty. Herbata masala czaj różni się sposobem przygotowania, który tak samo jak bawarka jest prosty i szybki.

Składniki:

  • 8 nasion kardamonu
  • 8 goździków
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 laski cynamonu
  • 10 cienkich plastrów imbiru
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki czarnej liściastej herbaty (najlepiej gatunek Darjeeling)

Kardamon, goździki, pieprz i laski cynamonu kruszymy w moździerzu lub rozgniatamy na desce do krojenia dnem garnka. Nie musimy robić tego dokładnie, ponieważ chodzi tylko o to, aby otworzyć nasiona i korę cynamonu, aby uwolniły one jak najwięcej aromatu.

Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko, do którego następnie dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy herbatę i gotujemy około 10 minut. Następnie przelewamy do filiżanek lub ulubionych kubków, przecedzając herbatę przez gęste sitko, które zatrzyma kawałki pokruszonych nasion i cynamon.

Jeśli lubimy zimowe napoje na słodko, możemy dodać do masala chai miód. Smakuje jednak dobrze, kiedy daje się w niej wyczuć delikatną goryczkę i kwasowość herbaty. Idealny wybór na wieczorne rozmowy.

Wstecz