Tapas na karnawał

Imprezom karnawałowym często towarzyszą tańce, zabawa i żywe rozmowy. Na takie okazje idealnie nadaje się sposób ucztowania, który do perfekcji opanowali Hiszpanie – tapas. Przez nas często określany szwedzkim stołem, który z tapas oczywiście ma parę podobieństw, ale oba style różni podejście do jedzenia. Dzisiaj dwa słowa o tym, czym tapas w ogóle jest, jak może sprawić, że nasza karnawałowa impreza będzie naprawdę udana oraz parę przepisów – na dobry początek przygody z hiszpańską fiestą.

Jeśli uczta pod hasłem Tapas, to ma być niezobowiązująco, w gronie bliskich, aromatycznie i lekko. Porcje przygotowanych potraw wystarczają na jeden kęs, a takie kęsy powinny być różne, apetycznie wygładzające i oczywiście smaczne. Mogą to być dania, do których potrzebujemy widelca lub łyżki, jednak częściej spotkamy potrawy, które możemy skosztować nabierając wykałaczką lub palcami. W tapas barach nierzadko dostaniemy półmisek samego produktu, jak chorizo czy oliwki. Okazuje się wtedy, że tapas wcale nie jest nam takie obce. Mało tego. Coraz częściej, szczególnie na weselnych przyjęciach, spotykamy tzw. wiejski stół, gdzie goście samodzielnie mogą skomponować swój talerz spośród mięs, wędlin, pieczywa ze smalcem oraz przetworów.

To, co wyróżnia tapas, to stół jako miejsce spotkań. Aromat przekąsek, ich pomysłowość i sposób podania są zatem pretekstem, żeby do niego podejść i zapoznać pozostałych gości. Aby jednak zaaranżować takie przyjęcie, postawmy stół na środku pokoju, a miejsca do siedzenia przy stoliku kawowym. Jeśli mamy warunki, oddzielmy pomieszczenie, w którym podajemy potrawy od pomieszczenia, gdzie będzie karnawałowa zabawa. Pomysłów może być wiele.

Przygotowując przyjęcie tapas kierujcie się zatem prostą zasadą – ma być dużo, lekko, porcje mają być wielkości kęsów, a stół powinien apetycznie wyglądać przez całe przyjęcie.

Poniżej przepisy na karnawałowe przekąski.

Faszerowane papryczki cherry

Składniki:

  • Marynowane karczochy
  • Rukola
  • Feta
  • Marynowane papryczki cherry

Sposób przyrządzenia:

Karczochy oraz rukolę drobno siekamy. Fetę rozkruszamy w palcach i wszystkie składniki mieszamy razem. Wydrążone papryczki cherry napełniamy otrzymaną mieszanką. Podajemy z wykałaczkami.

Daktyle faszerowane chorizo zawinięte w boczek

Składniki:

  • Kiełbasa chorizo
  • Boczek pokrojony w cienkie plastry
  • Suszone daktyle (najlepiej odmiany Medjool)

Sposób przyrządzenia:

Kiełbasę chorizo kroimy w poprzek w kawałki o długości ok. 2,5 cm. Następnie otrzymane kawałki kroimy wzdłuż, aby otrzymać dwie połówki. Tę ponownie kroimy wzdłuż w ćwiartki, a ćwiartki w ósemki. Tak otrzymanymi paskami chorizo napełniamy wydrążone wcześniej daktyle (odmiana Medjool sprzedawana jest razem z pestkami). Owoce zawijamy w paski boczku i całość przebijamy wykałaczką. Obsmażamy do momentu, aż boczek pięknie zarumieni się z każdej strony (około 10 minut). Daktyle podajemy same na półmisku lub w towarzystwie kwaśnych pikli, jak na przykład ogórki.

Patatas bravas

Składniki:

  • 0,5kg ziemniaków (najlepiej nadaje się odmiana Desiree)
  • Oliwa
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • Pietruszka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przyrządzenia:

Obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko obsmażamy, po czym wykładamy na głęboką blaszkę do pieczenia i zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni na około 15 minut. Po tym czasie dodaj do nich pomidory, posiekany czosnek oraz chili. Dobrze wymieszaj. Ponownie wstaw do piekarnika na około 30 minut. Ziemniaki muszą być miękkie w środku i złociste na zewnątrz. Podawaj na półmisku, tak aby goście mogli sobie nałożyć na talerz tyle, ile zechcą. Dobrze, aby na stole znajdowały się wykałaczki – niektórzy cenią sobie wygodę jedzenia nimi.

Wstecz