Świąteczne tradycje

Polska jest narodem, który przykłada dużą wagę do tradycji, a okres świąt bożonarodzeniowych zdecydowanie należy do tych, który przeżywamy w sposób szczególny. Jakie kulinarne (i nie tylko) tradycje spotykamy przy wigilijnym stole i które z nich są… najsmaczniejsze?

Najpopularniejszymi zwyczajami są zapewne wolne miejsce przy stole dla niespodziewanego gościa oraz sianko pod obrusem. Wszechobecna w polskich domach jest także jemioła. Nie ulega jednak wątpliwości, że większość tradycji i naszej uwagi skupia się wokół stołu – tam, gdzie się spotykamy.

Przed wigilijną wieczerzą wielu z nas składa życzenia bliskim, czemu towarzyszy symboliczny gest dzielenia się opłatkiem. Jest to bardzo stary zwyczaj, który sięga jeszcze początków chrześcijaństwa. Wtedy był to swego rodzaju gest, który wyrażał przynależność do tej samej wspólnoty, a który wywodzi się ze zwyczaju dzielenia się chlebem właśnie tuż przed ucztowaniem.

Coraz rzadziej spotykanym polskim zwyczajem jest zachowywanie liczby dwunastu potraw na stole. Mówi się, że każdy z domowników powinien spróbować przynajmniej jednego dania, które gospodarze przygotowują z tego, co daje w tym okresie ziemia. Stąd w wigilijnym menu znajdziemy głównie warzywa korzenne, bulwy, grzyby oraz przetwory. Zwyczaj staje się jednak coraz rzadziej kultywowany z taką troską. Być może przyczyny należy się doszukiwać w tym, że jest to jedna z niewielu okazji, kiedy możemy spotkać naszych bliskich w komplecie, co jest idealnym pretekstem do tego, aby uświetnić to spotkanie ucztą wystawną, obfitą i radosną – i tak oto limit dwunastu potraw zostaje przekroczony…

Poniżej podajemy sprawdzony przepis na barszcz wigilijny.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (borowiki lub maślaki)
  • 3 cebule
  • główka czosnku
  • 2 kg buraków
  • korzeń selera
  • 3 duże jabłka
  • zakwas buraczany
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • kora cynamonu
  • goździki
  • gwiazdki anyżu

Zaczynamy od skarmelizowania posiekanej cebuli oraz posiekanego czosnku. Obsmażamy oba warzywa na patelni bez dodawania oleju. Alternatywną metodą jest włożenie ich do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 20 minut. Ważne, aby temperatura uwolniła z warzyw aromat.

Starte buraki, grzyby, obsmażoną cebulę i czosnek, seler, pokrojone jabłka oraz rozkruszone moździerzem przyprawy wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na wolnym ogniu przez około godzinę. Na końcu odcedzamy.

Dodajemy buraczany zakwas, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z uszkami lub pijemy bez dodatków.

Wstecz