Produkty o wysokiej gęstości odżywczej

„Co na śniadanie?”. Może płatki z mlekiem albo kanapka z szynką i serem… Okazuje się, że w dobie szumu na temat zdrowego jedzenia, wielu z nas po prostu udaje, że je. Innymi słowy: napychamy żołądek pustymi kaloriami, dbając jedynie o to, aby jeść z „głową” – cokolwiek to znaczy. Dlatego jeszcze raz poruszamy temat produktów o wysokiej gęstości odżywczej. Odpowiemy na pytanie, jak jeść, aby zjeść oraz zdradzimy parę trików, jak odnaleźć się wśród sklepowych półek.

Wspomniane płatki kukurydziane z mlekiem albo kanapki są wygodnym, choć nie najlepszym przyzwyczajeniem. Głód z sukcesem co prawda zaspokoimy, ale kiedy nieśmiało zajrzymy do środka naszej miski albo pod skromny plasterek szynki, prawda okazuje się bolesna. Otóż, dla przykładu, mleko składa się w około 90% jedynie z wody, natomiast stosunek sławetnej szynki do niskoodżywczego pieczywa w kanapce jest niewielki. Inaczej ma się sytuacja, kiedy płatki kukurydziane zamienimy na omlet z trzech jaj, a kanapkę na awokado. Czyż takie śniadanie nie podziała lepiej niż najmocniejsza kawa?

Jak zatem jeść? Odpowiadamy prosto, ponieważ im prościej, tym lepiej! Unikajmy produktów przetworzonych, chyba że jesteśmy przekonani o ich jakości i składzie. Rezygnujmy z pustych kalorii na rzecz produktów pożywnych. Nie oznacza to jednak obrazy na białe pieczywo czy makaron. Jeśli włączamy je do naszego obiadu, zadbajmy o balans w postaci witamin ze strony warzyw.

Obiecywaliśmy jednak triki i oto one!

Znajdźmy orzechy, które lubimy najbardziej. Zamieńmy od czasu do czasu ziemniaki i ryż na tzw. pseudo-kasze, czyli: proso, gryka, amarantus czy komosa. Doceńmy walory odżywcze oleju rzepakowego, który ma najlepszy (!) profil mieszanki tłuszczów oraz kwasów omega-3 – kto by pomyślał, prawda? Dodajmy go do naszych sałatek! Kolejna porada: niech chrupie! Wrzućmy na talerz porcję jednego lub dwóch warzyw. A jeśli akurat nie ma sezonu na nasze te ulubione, sięgnijmy po mrożonki – idealnie konserwują jedzenie. Nie mieszajmy na siłę wielu składników, które przyniosą jedynie chaos i niekompletny profil składników odżywczych.

Na koniec podajemy produkty, które z całą pewnością zaliczają się do tych o wysokiej gęstości odżywczej.

Warzywa, owoce, orzechy i oleje: rukiew wodna, kapusta pekińska, jarmuż, marchew, cykoria, pietruszka, kalarepa, awokado, banany, pseudo-kasze, bataty, aloes, orzechy (migdały w szczególności), nasiona chia, nasiona dyni, figa, olej rzepakowy.

Mięso i ryby: wątróbka (różnego rodzaju), łosoś, ostrygi, sardynki, śledzie, flądra, polędwica wieprzowa, steki wołowe, pstrąg oraz makrela.

Produkty mleczne: masło, żółte oraz białe sery oraz kefir.

A także: jaja, gorzka czekolada, masło orzechowe, suszone mięso, tofu, wodorosty (naprawdę potrafią być smaczne) oraz bakalie.

Wstecz