Mokotów na widelcu: przeżyjmy to jeszcze raz!

Cykl rodzinnych warsztatów kulinarnych „Mokotów na Widelcu” rozpoczął się 12 maja 2018 roku. Partnerem programu jest Fundacja Szkoła na widelcu prowadzona przez Grzegorza Łapanowskiego – ambasadora strefy Grand Kitchen.

Podczas dziesięciu dotychczasowych spotkań w programie wzięło udział blisko 430 uczestników.

Edukatorzy ze Szkoły na widelcu pokazali klientom Galerii Mokotów, że gotowanie może być łatwe i przyjemne. Uczestnicy zajęć nieraz przekonali się, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne.

Przypomnijmy, co się działo podczas kulinarnych spotkań w Galerii.

W maju na wspólny „Rodziny obiad” zaprosił uczestników Grzegorz Łapanowski – ambasador strefy Grand Kitchen . Podczas pierwszych rodzinnych warsztatów kulinarnych uczestnicy przyrządzili pyszne burgery rybne. Partnerem spotkania była restauracja Monique Bakery and Wine.

Podczas drugiego spotkania w sobotę 26 maja uczestnicy przeżyli „Truskawkowy zawrót głowy”. Tego dnia pary rodzinne przygotowały kluski leniwe z dodatkiem mięty polane sosem ze świeżych truskawek oraz koktajl truskawkowo-buraczkowy. Dzięki uprzejmości lodziarni NITRO LODY rodzinne spotkania zakończyły się molekularnym pokazem z degustacją lodów truskawkowych.

Kolejne spotkanie odbyło się 16 czerwca. Tematem przewodnim była „Wege uczta”. Uczestnicy wydarzenia dowiedzieli się od edukatorów, jaka jest różnica między wegetarianizmem a weganizmem. Rodziny przygotowały wspólnie sałatkę z bobu oraz wegetariańskie spaghetti z czerwoną soczewicą. Do współpracy przy warsztatach dołączyła restauracja Lifemotiv, która przygotowała dla uczestników specjalny poczęstunek i upominki.

W sobotę 28 lipca w strefie Grand Kitchen odbyło się „Letnie Party”. Rodziny wspólnie zrobiły kolorowe szaszłyki owocowe oraz roladki z grillowanego bakłażana – lekkie, pyszne i zdrowe przekąski idealne na letnie przyjęcia w ogrodzie czy na działce. Do programu dołączyła restauracja Thai Wok, która częstowała uczestników smacznym i zdrowym deserem z tapioki.

W sierpniu gościliśmy specjalnego edukatora – blogerkę kulinarną Paulinę Korol. Tego dnia uczestnicy przygotowali dobre i zdrowe słodycze – owoce zanurzone w prawdziwej czekoladzie oraz muffinki czekoladowe posypane kolorowym pyłem z liofilizowanych owoców.

Wrześniowe spotkanie było wyjątkowe, ponieważ w sobotę 22 września w strefie Grand Kitchen Galerii Mokotów dużo się działo. Poza rodzinnymi warsztatami pod hasłem „Jedzenie na wynos – do pracy i szkoły” w strefie Grand Kitchen odbyły się również pokazy kulinarne Grzegorza Łapanowskiego przeprowadzone w ramach towarzyszącej imprezy Food Festival. Pod okiem edukatorów uczestnicy warsztatów zrobili kolorowe naleśniki, a kawiarnia Starbucks przygotowała pyszną lemoniadę.

„Kasze nasze” to temat październikowego spotkania ze Szkołą na widelcu w Galerii Mokotów. Edukatorzy przygotowali na ten dzień dla uczestników przepisy na kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami i cynamonem oraz pęczakotto z borowikami, fasolką i pieczona dynią. Restauracja Thai Wok tradycyjnie przygotowała deser, a kawiarnia Starbucks poczęstowała uczestników rozgrzewającą herbatą.

W sobotę 24 listopada uczestnicy przygotowali dania według przepisów z książki „Więcej warzyw na talerzu” autorstwa Magdaleny Gembackiej, która gościnnie poprowadziła listopadowe spotkanie – pyszną zupę pomidorowo-paprykową z ciecierzycą i kaszą jaglaną oraz koktajl dyniowo-paprykowy z owocami. Było naprawdę pysznie i jak zawsze zdrowo! Ucztę uzupełniło wyborne danie z menu restauracji Tokyo Sushi, która zgodnie z hasłem przewodnim przygotowała zestawy wegetariańskiego sushi, a na deser tradycyjnie restauracja Thai Wok przygotowała smaczne deserki z tapioki.

Tuż przed wigilią Bożego Narodzenia, w sobotę 22 grudnia,  odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”. Uczestnicy spotkania poznali tego dnia alternatywne przepisy na wigilijne pierogi i napój. Zamiast klasycznych pierogów z kapustą i grzybami pary rodzinne pod okiem edukatorów ze Szkoły na widelcu przygotowali wyśmienite pierogi z farszem z pieczonej dyni z dodatkiem białego sera. Natomiast zamiast kompotu z suszonych owoców naparzyli przepysznej herbaty na bazie liści hibiskusa z dodatkiem pomarańczy, mięty, miodu i cynamonu.

„Karnawałowe przekąski” to temat styczniowych warsztatów programu Mokotów na widelcu, podczas których uczestnicy wraz z edukatorami ze Szkoły na widelcu przygotowali bakłażanowe pizze oraz zawijasy z cukinii – idealne przekąski na imprezę karnawałową.

Serdecznie  dziękujemy wszystkim partnerom – salonom Duka i Home&You oraz przedstawicielom strefy Grand Kitchen – restauracji Lifemotiv, Monique Bakery and Wine , lodziarni Nitro Lody, restauracji Thai Wok i Tokyo Sushi oraz kawiarni Starbucks.

Na kolejne warsztaty kulinarne ze Szkołą na widelcu zapraszamy w maju. Edukatorzy będą do Państwa dyspozycji przez tydzień od 18 maja.

Szczegóły dotyczące wydarzenia wkrótce.

 

Wstecz