Deser po francusku, śniadanie po amerykańsku, czyli naleśniki!

Naleśnik: śniadanie, obiad czy deser?

Mąka, jajka, mleko. Trzy proste składniki, które zwykle mamy w domu. Możemy z tego wyczarować śniadanie, przekąskę, obiad albo deser. Właśnie – czym właściwie są naleśniki?

„Co kraj, to obyczaj” – to powiedzenie doskonale sprawdza się również w dziedzinie kulinariów. Naleśniki naleśnikom nierówne – w zależności od szerokości geograficznej te proste w wykonaniu placki mogą odgrywać całkiem inną rolę.

My skupimy się na dwóch krajach: Stanach Zjednoczonych i Francji. Amerykańska wariacja na temat naleśników to już nie nowość w polskich domach i lokalach gastronomicznych, ale multum możliwości, które daje jeden podstawowy przepis, to pole do popisu dla zdolnych kucharzy. American pancakes, bo o nich mówimy, powinny być puszyste, zdecydowanie mniejsze od klasycznych naleśników, podawane raczej na słodko, najlepiej polane syropem klonowym.

Francuskie crêpes to zupełnie inna historia. W przeciwieństwie do pankejków są bardzo cienkie, mogą być podawane z najróżniejszymi dodatkami, w tym również wytrawnymi. Najbardziej klasyczne francuskie naleśniki to tzw. crêpes Suzette – naleśniki z syropem pomarańczowym.

American pancakes

Inaczej niż w klasycznych naleśnikach, w amerykańskich pankejkach zamiast mleka używamy maślanki. Dodajemy też trochę proszku do pieczenia i sody, aby nadać im puszystości. No i musicie się zaopatrzyć w golden syrup!

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 ml maślanki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (zwykły albo cukier puder)
  • 50 ml oliwy
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki: golden syrup, owoce, serek kremowy

Zacznij od przesiania mąki, dodaj do niej pozostałe suche składniki: cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu roztrzep jajko i dodawaj do niego na zmianę trochę maślanki i trochę suchych składników, cały czas dokładnie mieszając. Na koniec dodaj oliwę i zmiksuj wszystko. Ciasto powinno być dużo gęstsze niż w przypadku zwykłych naleśników. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta, aby otrzymać niewielkie placuszki. Smaż je na średnim ogniu z obu stron. Będą przepyszne na ciepło, podane ze słodki syropem, serkiem śmietankowym albo owocami, ale sprawdzą się też jako zimna przekąska następnego dnia.

Crêpes Suzette – francuskie naleśniki z sosem pomarańczowym

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Sos pomarańczowy

  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 20 ml likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła

Wykonanie naleśników: przesiej mąkę i dodaj do niej pozostałe suche składniki (proszek do pieczenia i sól). Dodaj jajka i olej, wymieszaj. Dodaj mleko i wodę. Ciasto powinno być rzadkie, lejące. Jeśli jest zbyt gęsto – dolej więcej wody. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewaj cienką warstwę ciasta. Smaż naleśniki krótko z obu stron.

Sos pomarańczowy: cytryny i pomarańcze wyszoruj, a następnie wyparz. Zetrzyj skórkę na małych oczkach tarki i wyciśnij sok. Na patelnię wysyp trzy łyżki cukru i zostaw na średnim ogniu. Nie ruszaj patelnią. Cukier powinien się skarmelizować – jego kolor powinien być bursztynowy. Kiedy osiągniesz ten efekt – natychmiast zdejmij patelnię z palnika. Dodaj sok wyciśnięty z cytrusów oraz likier. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Ponownie postaw patelnię na średnim ogniu, poczekaj, aż karmel ponownie się stopi. Dodaj masło, poczekaj, aż stopnieje, a następnie pomieszaj sos i zostaw jeszcze trochę na małym ogniu, aby zgęstniał.

Na patelni z sosem połóż naleśniki złożone w ćwiartki. Podgrzej całość, polewając obficie sosem. Naleśniki należy podawać od razu po zdjęciu z patelni.

Wstecz